mandag 1. desember 2014

Petter Solberg - kroppsspråk


https://www.youtube.com/watch?v=DcmAUwPA-5o

Dette er et intervju med den norske rally kjøreren Petter Solberg. Han har nettopp fullført et race og blir intervjuet rett etterpå. Dette racet gikk ikke så bra fordi han sier han hadde litt problemer med bilen.

Petter Solberg sitter fortsatt i bilen og vi får derfor ikke se intervjueren. Solberg er tydelig sliten og før han kan svare på spørsmål tar han på seg kapsen sin. Han åpner munnen mens han gnir seg på haken og blikket er fokusert et annet sted enn på intervjueren. Han virker ufokusert og det er tydelig at han er spent eller nervøs for noe. Han venter kanskje på tiden fra løpet?

Når intervjueren begynner å stille spørsmål blir Solberg mer fokusert og svarer på spørsmålene. Han bruker hendene mye når han snakker og holder i et par øreklokker. Han ordner litt på kapsen før han begynner å «fikle» med øreklokkene. Dette får Solberg til å virke nervøs eller stresset. Det er tydelig at han skal videre etter intervjuet. Siden Petter Solberg gestikulerer mye med hendene virker han engasjert i det han snakker om. Han gjør det klart at han har noe å komme med til spørsmålene han blir stilt. Kroppsspråket han viser ved å fikle med øreklokkene og kapsen kan tyde på at han er usikker, men i helhetsinntrykket av kroppsspråket hans fremstår han som engasjert og selvsikker. Hvis han er nervøs skjuler han det godt ved gestikulasjonen og mimikken sin.

Idet kameraet settes over til Solberg er det veldig zoomet inn og virker alt for nærme. Det kan hende intervjueren står veldig nærme Petter for å høre hva han sier og det er dette som får Solberg til å virke usikker. Solberg synes kanskje intervjueren holder for liten avstand og derfor er innenfor hans komfortsone.

Intervjueren og Petter Solberg har aldri kroppskontakt og Solberg hilser derfor bare med et nikk. De håndhilser ikke. Dette får hele intervjuet til å virke litt stresset og det virker som intervjueren vil kaste inn noen spørsmål før Petter drar. Det er antageligvis mange som vil stille Petter spørsmål og derfor må intervjueren være rask.

Petter Solberg bruker mye kroppsspråk selv om han sitter og vi bare kan se overkroppen hans. Han virker stresset eller litt usikker samtidig som han er tydelig engasjert. 
 

Menneskets komfortsone

Vi gjennomførte et sosialt eksperiment der vi ville se hvor langt vi kunne gå før andre følte seg ukomfortable. Vi ville se når og hvordan de reagerte på vår atferd. Ville de vise en reaksjon eller ignorere vår oppførsel?

Temaet vårt var menneskets komfortsone og problemstillingen vår var: "Hvordan reagerer andre dersom vi bryter en sosial norm?"

Vi trodde at gutter ville bli stille og avslutte den samtalen de var i og at jenter ville ente bli stille og ignorere oss eller trekke seg unna og hviske seg imellom. Angående guttene viste hypotesen vår seg og ikke stemme i det hele tatt...



Kilder:
http://thestateofawesome.com/wp-content/uploads/2014/07/personal-space.gif