tirsdag 3. februar 2015

Sammenlikning av digital og tradisjonell kommunikasjon


Det er en del forskjeller mellom kommunikasjonen på den vanlige, «gamle» måten og ved sosiale medier.

Vi har valgt å sammenlikne hvordan kommunikasjonen ansikt til ansikt og kommunikasjonen via Facebook foregår. I denne sammenlikningen skal vi bruke prosessmodellen som et utgangspunkt og prøve å finne forskjeller og likheter ved disse to kommunikasjonsmetodene.

Prosessmodellen tar utgangspunkt fra den klassiske modellen som består av sender, mottaker, budskap og tilbakemelding fra mottaker. Prosessmodellen er noe mer komplisert, den inneholder blant annet også koding, kanal, dekoding og tegn.

Den tradisjonelle muntlige kommunikasjonen er brukt overalt i verden og vært brukt så lenge man kan huske. Vår hypotese om den muntlige kommunikasjonen er at den er bedre enn digital kommunikasjon fordi den gir mindre rom for misforståelser. Det er lettere å gjøre seg forstått på den måten man vil, selv om kommunikasjonen er mellom ulike kulturer.
                                                                                                              
Prosessmodellen inneholder som sagt en sender, melding og mottaker, men det er også andre «små» faktorer som spiller inn. I en muntlig samtale ser sender og mottaker hverandre (som oftest) og budskapet blir direkte sendt fra sender til mottaker. Tegn og kroppsspråk er en stor del av den muntlige kommunikasjonen, dette har en stor betydning for hvordan budskapet blir tolket av mottakeren. Tegn som å vise fingeren, snu seg bort fra sender og unngå blikkontakt gjør det tydelig hva som foregår og hvordan stemningen er. Tilbakemelding er umiddelbar respons fra mottaker og i den muntlige kommunikasjonen er dette viktig. Når mottakeren har mottatt budskapet, vil det komme en reaksjon. Dette kan enten være i form av ord eller i form av kroppsspråk og tegn.

Støy er forstyrrende elementer i kommunikasjonen. I muntlig kommunikasjon kan støy være lyd eller elementer ved den andre personens utseende som er forstyrrende. Støy tar oppmerksomheten bort fra sender og melding, dette er en svakhet ved den muntlige kommunikasjonen. Det foregår mye rundt. Muntlig kommunikasjon er en god måte å få frem sitt budskap på. Man kan lettere gjøre seg forstått ved hjelp av kroppsspråk, og tilbakemeldingen fra mottaker kommer umiddelbart. Budskapet misforstås ikke like lett som ved skriftlig kommunikasjon.

Sammenliknet med den tradisjonelle, muntlige kommunikasjonen, er skriftlig kommunikasjon noe annerledes. Facebook er et sosialt medium hvor man kommuniserer ved hjelp av skrift og digitale verktøy. Her har man også en sender, melding og mottaker, men det fungerer på en litt annen måte. Meldingen som blir sendt er skriftlig og kan tolkes og vurderes forskjellig ut i fra mottakerens personlighet. Dette gjør at tilbakemeldingen kan variere. Siden Facebook er en skriftlig måte å kommuniserer på kan ikke sender og mottaker se og vurdere hverandres kroppsspråk. Dette kan igjen skape misforståelser og forskjellige tolkninger av budskapet. For eksempel ironi og sarkasme er ikke like lett å forstå over Facebook. Men på Facebook kan du sende små «emojier» til mottakeren din. Dette er små smilefjes som uttrykker forskjellige følelser. På denne måten kan senderen vise sin følelse ovenfor det han skriver. Et gråtende ansikt betyr det samme i de flest kulturer, men dette kan også misforstås. Man kan gråte av latter eller det kan også uttrykke overraskelse. Dette kan være veldig vanskelig å vite for over Facebook får du verken sett signaler eller symptomene til den du snakker med. Disse tegnene som du da ikke får sett, kan gjøre at du tolker budskapet på en annen måte enn du ville gjort hvis du så den du snakket med. Det som derimot er positivt med kommunikasjon over Facebook er at mottakeren får til tid til å tolke, tenke gjennom og reagere før han gir senderen en tilbakemelding. Det kan gjøre at mottakeren får tid til å tenke seg litt om og prosessere budskapet.

Både tradisjonell muntlig kommunikasjon og skriftlig kommunikasjon over Facebook har sine positive og negative sider. Ved muntlig kommunikasjon kan du se reaksjoner, tegn og symptomer, men ved skriftlig kommunikasjon over Facebook gir du mottakeren tid til å tenke seg om. Over Facebook kan man også snakke sammen uten å måtte møtes. Du kan sende en melding akkurat når det passer deg.

Både muntlig kommunikasjon og kommunikasjon over Facebook inneholder elementer fra prosessmodellen, men dessverre er ikke alle elementene like synlige i kommunikasjon over Facebook. Kommunikasjon over Facebook kan derfor lett skape misforståelser, men det gir mottakeren tid til å tenke. Derfor har kommunikasjon over Facebook både positive og negative sider, men muntlig kommunikasjon har også positive og negative sider.

Kilder til bildene:
-http://exploringenglish.cappelendamm.no/aim/cappelenprod/3/7/58/storage/file.image.jpg/Scale?geometry=510x510%3E

- http://senterforlikestilling.org/wp-content/uploads/2014/06/Cover-illustration-norskarkivraad.no_.jpg