fredag 13. mars 2015

Å være turist i et fremmed land


I «Ein idiot på tur» reiser Karl Pilkington til Kina. Han skal bo der, se på severdigheter og bli kjent med menneskene der. Dette er spesielt vanskelig for Karl fordi han er det vi kan kalle «trangsynt». Han liker ikke andre kulturer og mener det er best å gjøre ting på sin egen måte.
Karl Pilkington China


Konteksten har mye å si for en som kommer til et nytt land som turist. Kontekst er overalt, og av NDLA er kontekst definert slik: «Kontekst er det som er rundt teksten, det som opptrer sammen med teksten, altså omgivelsene». Mange utsagn vil være uforståelige hvis en ikke kjenner konteksten. Konteksten vil ha mye å si for en turist i et ukjent land. Når man reiser til et ukjent land har man med seg en del bagasje. Du har forventninger til hvordan ting skal være, hvordan kulturen er og hvordan du skal gjøre deg forstått. Konteksten hjemme påvirker hvordan du tror konteksten skal være i det fremmede landet også.

Kulturfiler er de brillene vi ser verden gjennom. Vi ser verden på en spesiell måte, og har våre egne meninger om levemåter, kultur og religion. Dette er med på å avgjøre verdensbildet vårt. Verdensbildet er måten vi oppfatter verden. Vi bruker våre trosforestillinger og verdier for å gi mening til våre omgivelser. Dette har mye å si for hvordan du oppfatter et nytt land og hvilke forventninger du har. Verdensbildet kan bli endret når du, som turist besøker et nytt land. Dette skjedde for Karl Pilkington. Hans oppfatning av mennesker ble endret da han var i Kina.

Forsøk viser at vi har en tendens til å se det vi forventer eller ønsker å se. Sosiale og individuelle faktorer påvirker hva vi ser i et nytt land. Individuelle faktorer skapes ved persepsjon. Persepsjon handler om hvordan vi oppfatter og tolker de inntrykkene vi får. De oppfattes av våre fem sanser: syn, lukt, smak, hørsel og berøring. Emosjoner er også en individuell faktor som bestemmer hvordan du føler deg, og hvordan du viser følelser. Slike individuelle faktorer er med på å bestemme dine forventinger, hvordan du tolker omgivelsene og hvordan du kommuniserer. Sosiale faktorer er også med på å avgjøre hvordan du opplever et nytt land. Du blir påvirket av menneskene du har rundt deg. Av disse lærer du hvordan du skal forholde deg til andre mennesker. Du blir et sosialt vesen. Disse faktorene «former» deg til den personen du er. En stor del av hvor åpen du er for nye kulturer skapes derfor av individuelle- og sosiale faktorer. For eksempel hvis du er vokst opp i et strengt kristent hjem, er det mer sannsynlig at du synes andre kulturer og religioner er bisarre og kanskje skumle.

Fremmede religioner kan virke skremmende i begynnelsen. Menneskene kan se annerledes ut, har andre normer og verdier og kanskje en helt annen tidsoppfatning. Min erfaring stemmer med dette. I sommer var jeg i Israel og det første jeg møtte når jeg gikk av flyet og inn på flyplassen var mange store, eldre menn som var kledd opp i tradisjonelle jødiske drakter. De hadde hatt og to krøllete lokker hengende utenfor. De hadde langt skjegg, lange svarte kapper og tradisjonelle tråder hengende fra skjorta. Med en gang virket de skremmende, men det tok ikke lang tid før vi ikke lenger reagerte når disse menneskene gikk rundt. Flere ganger måtte vi vente ved hoteller osv. fordi de har en annen tidsoppfatning enn oss. Israelerne hadde helt fri på lørdager og kunne derfor ikke gjøre noen ting før klokken elleve på kvelden. De kunne ikke sjekke ut av hotellene før det, de kunne ikke engang trykke på knappene i heisen. Derfor har de egne heiser som går opp og ned hele tiden og stopper i hver etasje, dette var såkalte shabbat-heiser.

Teorien om lav- og høykontekst kan hjelpe med å forklare situasjoner som jeg opplevde i Israel, og som Karl opplevde i Kina. Da vi var i storbyen Tel Aviv kunne man gjøre nesten hva man ville uten at noen reagerte. Å sprade rundt i bikini dagen lang var helt greit, men da vi var i Israel måtte alle dekke seg til. Jeg måtte gå med lang kjole, lang jakke og dekke til hodet med sjal. Hvis du ikke gjorde dette kom du ikke inn. Dette var det forventet at du visste fra før, fordi dette var en høykontekstkultur. Derfor kan teorien om en høykontekstkultur forklare hvorfor det kan være vanskelig å «passe inn» i en ny kultur.

Å komme til et nytt land med en ny kultur kan være vanskelig for alle. Menneskene der kan ha annerledes verdier og normer enn deg og dette kan lett anses som vanskelig. Men det er det som oftest dine egne verdier og forventinger som gjør det. Karl fant etter hvert ut at kineserne ikke var like skremmende og annerledes som han trodde. Å være turist i et annet land kan være både spennende og skremmende, men det er konteksten og verdensbildet ditt som er med på bestemme hvordan du opplever det.