søndag 31. august 2014

Norsk kultur i et nøtteskall

Det finnes mange ting som er typisk norsk. 17. mai, ostehøvel, brunost, ski, langrenn, kvikklunsj, hyttetur, vikinger og vafler er bare noen av tingene som vi nordmenn kategoriserer som typisk norsk. Samtidig er det mange ting vi bruker daglig i Norge som er hentet fra andre land. Taco, pizza, olivenolje, hvitløk, pasta og ris er bare noen av tingene som i dag regner som norsk matkultur.

Norge og norsk kultur har forandret seg mye de siste 50 årene. Vi kunne se på tv hvordan det var andre steder i verden og senere se bildet på internett. Samtidig ble det mulig å reise til andre land og charterturer er blitt en stor del av den norske kulturen i dag. Det at vi tok med oss ting hjem til Norge og at innvandrere har gjort det samme, har gjort at vi har fått en mer åpen kultur, men noen ting fra "gamledager" tviholder vi på enda. "Verden blir mindre og mindre" er et uttrykk som blir brukt mye. Det er mulig for oss å reise til andre siden av jordkloden, eller jeg kan sitte hjemme i stua og snakke med en fra Kina. Dette har gjort, og gjør enda at vi blir mer kjent med andre land og mer av deres kultur blir flettet inn i vår.

Norsk kultur i dag er en blanding av alle innbyggere i Norge sine meninger blandet med noen av særtrekkene fra tidligere. Det er derfor ikke mulig å avgrense norsk kultur og putte det i en boks. Det norske folket består av mange kulturer. Det er fint at vi holder igjen på noen av de tingene som er typisk norsk, men det er enda bedre at vi er åpne for nye tradisjoner og kulturer. Ingen klarer å bli helt enige om hva som er det mest typisk norske, men på topplisten over de mest typiske norske tingene må være: å være opptatt av hva som er typisk norsk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar